Маточината е една от традиционните за българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината на много от древните народи, населяващи я. Маточината успокоява нервната, храносмилателната и дихателната система, понижава кръвното, пие се против спазми и повръщане. 

Има подчертано цитрусов вкус и в кулинарията не бива да се ползва с други силни подправки.

Маточината съдържа етерични масла, които имат принос към ефектите от ползването й. Още дъбилни вещества, горчиви и слузни вещества, кафеена киселина, ензими, урсолова киселина, олеинова киселина. Ароматът идва от съединения, наречени терпени - в случая: цитронелал, цитронелол, цитрал и гераниол. Цитралът има успокояващ и противовъзпалителен ефект, дори се ползва в конвенционалната медицина точно заради тези си свойства.

Билката има успокояващ ефект за червата, стомаха, дихателната система и се използва антиспазмолитично – при колит, кашлица, газове. Освен всичко останало маточината понижава кръвното налягане, помага и за намаляване на главоболието, световъртежа. Тя има мощно антисептично, антигъбично действие.

За всички ползи от маточината, четете в най-полезния сайт zdrave.to