Доц. д-р Турул Демирел е специалист хирург. Завършва медицина в Истанбулския медицински университет, катедра обща хирургия. Член е на турското дружество за координация на институциите за трансплантация на органи, на дружествата по хирургия, ендоскопска и лапароскопска хирургия, травматология, спешна и хепато-панкреатична хирургия, а също на обществото за борба със затлъстяването в Турция. Защитил е докторска дисертация за полиморфизма на гена на параоксаназата (PON1) и генната мутация при пациенти с колоректален рак.

Д-р Демирел лекува и български пациенти със захарен диабет вече две години с уникална операция. Жена от Пловдив се излекува от диабет тип 2 с помощта на иновативната операция, която се прилага от няколко хирурзи по света. 45-годишната жена е диабетичка от 4 години, с кръвна захар до 17 ммол/л, въпреки предписаните медикаменти и хранителен режим. Свързва се с д-р Турул Демирел - хирург в Турция, който лекува диабета с операция. Оперира се при него през октомври миналата година и в момента кръвната й захар е в границите 4,8 - 5,5, при това без всякакви медикаменти. Освен това е свалила 50 кг от теглото си.

- Доц. Демирел, от колко време прилагате иновативната операция за лечение на захарния диабет?
- Практикувам метода от 10 години и имам вече над 1000 пациенти. Радвам се, че мога да помагам и на български пациенти, страдащи от захарен диабет - заболяване, което променя живота на милиони хора по света, не само в Турция и в България. 

- За кого е подходяща операцията?
- Операцията е подходяща за пациенти между 18 и 70 г. с диабет тип 2, при които заболяването е диагностицирано преди повече от 2 години и които не успяват да контролират добре нивото на кръвната си захар със стандартното лечение.

85% от пациентите, преминали операцията, се изписват от болницата напълно независими от лекарствената терапия. При 10% от тях медикаментозното лечение се намалява и спира в рамките на няколко месеца. При 5% от оперираните се намалява употребата на инсулин и се постига по-добър контрол на кръвната захар.

- Какво представлява методът за лечение?
- Първоначално се изрязва външната част на стомаха. Стомахът придобива формата на “тръба”. По този начин се намалява производството на хормона грелин - хормон на глада. След което дванадесетопръстникът се разделя от стомаха. Това не позволява преминаването на храна в него. Една малка част от тънките черва също се отделя. Свързват се двата края на горната и долната част на червата, за да има продължение. Горната част на изрязаното тънко черво се свързва към изхода на стомаха, а долната част се свързва към началото на тънките черва. Така се осъществява приток на стомашното съдържимо към червата. След тази операция съдържимото в стомаха, преди храносмилане, преминава към последната част на тънкото черво, където стимулира производството на хормона GLP1. Това спира инсулиновата резистентност и увеличава капацитета на производство на инсулин. След илеалната интерпозиция не се наблюдава малабсорбция и се спира медикаментозното лечение за цял живот.

Операцията се прилага с т.нар. илеална интерпозиция - вид “изместване” на червата, при което по-мощно в сравнение с всички лекарства и инсулин се премахват щетите върху бета-клетките, които стоят в основата на захарния диабет. Засега методът се прилага само в няколко държави по света - Бразилия, Япония, Индия, Америка, Италия и Турция.

Останалата част от интервюто с доц. Демирел четете в най-полезния сайт zdrave.to