Всяка година в края на октомври отбелязваме Световния ден на хората с кожното заболяване псориазис и усложненията от него. Въпреки че липсва регистър на заболелите, се смята, че у нас от псориазис страдат не по-малко от 150 000 души. За сравнение, преди 30 години болните са били около 18 000, съобщават пациентски организации.

Псориазисът обаче не е заразен, припомнят дерматолози. Той се характеризира със зачервени петна, които се покриват с люспи. Понякога обхваща цялото тяло и може да се появи във всяка възраст, но в повечето случаи това се случва преди навършването на 40 години.“Основна заблуда сред обществото ни е, че псориазисът е кожно заболяване. Това не е така, тъй като болестта засяга целия организъм и води до усложнения като захарен диабет, сърдечносъдови проблеми, артрит, както и депресия. Според световни проучвания психиката на пациентите с псориазис е засегната толкова, колкото и психиката на хората с онкологични и със сърдечносъдови заболявания”, коментира за в. “Доктор” д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология, венерология и алергология на ВМА - София.

- Д-р Кантарджиев, от 2 г. във ВМА организирате кампании, посветени на псориазиса. Какво се случва с хората, които ви се доверяват?
- Клиниката по дерматология на ВМА е един от водещите центрове за борба с псориазиса. Над 150 000 са българите с псориазис, а диагнозата им често се превръща в наказание не само за тях, но и за близките им. Много страдат личните отношения, процентът на депресивни състояния при тези болни също е изключително висок. Затова целта ни е да повишим качеството им на живот.
При последните безплатни прегледи близо 400 пациенти са минали на консултации. Всички са картотекирани и за всеки е изготвен индивидуален план за лечение. В рамките на кампанията пациентите имаха възможност да се запознаят с всички съвременни методи за лечение на заболяването, прилагани в клиниката, която е национален център за борба с псориазиса.
Все още не можем да кажем какво го провокира. Причините за появата на заболяването са различни, като основополагащ е начинът на живот. Най-често псориазисът се развива вследствие на емоционален стрес, но понякога - и след употребата на някои медикаменти. Някои антибиотици също могат да го отключат. Псориазисът има много различни форми - може да протича безсимптомно, а не е изключено да ангажира и обширни площи от кожата. Лошото е, че при болните рязко скача рискът от сърдечносъдови инциденти - до 40%, както и от отключване на диабет - при 30-40 на сто от пациентите. 
Заболяването протича индивидуално, обикновено има епизоди на обостряне. Трябва да се знае, че освен кожата псориазисът може да засегне ставите и вътрешните органи. Затова и препоръката ни е да не се прибягва до самолечение, а да се потърси специализирана медицинска помощ.

- Заразно ли е заболяването?
- Колкото и да не ви се вярва, псориазисът не е заразен. Болестта не е заразна, не се предава от човек на човек. Причината за появата му е заложена в гените на човека. Не всеки обаче, който има предразположение за развитие на псориазис, ще се разболее. Заболяването може да се отключи от инфекция, стресово изживяване или определени лекарства.
В света боледуващите от псориазис са приблизително 125 милиона - 2 до 3% от населението. В България липсва регистър за болните с псориазис но при съпоставка на данните от световната практика може да се смята, че около 2% от българите страдат от заболяването. Това означава, че засегнатите са не по-малко от 150 000 души. За съжаление между 10 и 15% от новите случаи са деца под 10 г. 
Болестта се отключва на сравнително млада възраст - средно около 28 г. Неприятните белези по кожата често пъти карат околните да се дистанцират от страдащите от псориазис, но имайте предвид, че по никакъв начин не може да се заразите с псориазис. Проблемът е по-скоро естетически.

Останалата част от интервюто с д-р Весел Кантарджиев, четете в най-полезния сайт zdrave.to