Летните вируси са изключително устойчиви във външна среда. Това заяви пред novini.bg д-р Анелия Гоцева, вирусолог във Военномедицинска академия.
"Те засягат главно стомашно-чревния тракт с основен симптом диарията, която обикновено се придружава от гадене, повръщане, коремни болки и повишаване на температурата. Вирусите, които ни атакуват през лятото основно са ентеровируси и аденовируси. И през този летен сезон най-широко разпространени са ентеровирусните инфекции, които протичат с разнообразни клинични прояви, като херпангината при децата, т.нар. летен грип с болки в гърлото и кашлица, възможни са също обриви, гастроентерит, конюнктивит, менингит", каза тя.

И това е интересно: Проф. д-р Петко Минчев: Стрес и лоша храна ни докарват туберкулоза - четете още полезни новини на zdrave.to

"Механизмът на предаване на инфекцията е много лесен - въздушно-капков път или фекално-орален, посредством замърсени ръце, вода и хранителни продукти. През летния сезон се получава струпване на много хора на едно място и това способства за бързото и лесно разпространение на тези инфекции, като от особено значение са също личната и обществена хигиена. През лятото зачестяват и случаите на заболявания от хепатит А. Първоначалните симптоми са неспецифични – гадене, повръщане, отпадналост, липса на апетит, лесна умора. Първият симптом, който забелязват хората е промяна в цвета на урината и едва тогава се обръщат към лекар. Други вируси, които са причинители на чревни инфекции са ротавирусите и норовирусите, като най-уязвими са децата. В определени случаи може да се стигне до обезводняване на организма, което налага болнично лечение", подчерта лекарката.

Д-р Гоцева съветва да не прибягваме към самолечение. Ако симптомите продължат повече от  два-три дни, задължително да се обърнем към лекар, който ще прецени какво лечение е необходимо.

Какво каза още д-р Гоцева, вижте в прикаченото видео: