Според резултати от ново изследване, употребата на виолетови картофи, както и други яркоцветни зеленчуци и плодове, може да предпази от рак на дебелото черво и много други опасни заболявания. За това съобщава изданието “Медикъл Нюз Тудай“.

Изучавайки храненето на прасетата, изследователите стигнали от следния извод: добавянето на лилави картофи към висококалорийната им диета довело до забележимо съкращаване нивото на т.нар. интерлевкин 6 (IL-6) - това е възпалителен медиатор, който се асоциира със злокачествените процеси в дебелото черво.

За още по-голяма яснота: IL-6 се класифицира като цитокин (мощна биомолекула, освобождавана от имунната система), който модулира както имунитета, така и възпалението.

Какво казва съавторът на изследването Джейрам Ванамала, професор по диетология в Университета на щата Пенсилвания за тясната връзка между особеностите на храненето и вероятността от туморни заболявания на червата, четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to