Свинската мас е изконна част от българския бит – незаменима част от всички битови, лековити и кулинарни дейности. И въпреки че днес тя може и да не се радва на особена почит, ползите й са толкова много, че всякакъв род предразсъдъци са без значение.

Свинската мас е отличен приятел на човешкото здраве. Както добре знаем, холестеролът бива „добър” и „лош”. Единият е необходим за изхранването на клетката, за работата на сърцето, за синтеза на хормоните. И другият, който е излишен, необработен и поради нарушения в транспортирането му, се наслагва по стените на кръвоносните съдове. По този начин затруднява работата на сърцето и може да причини атеросклероза, инфаркт и други болести. Тук на помощ идва именно свинската мас. Тя притежава такива наситени мастни киселини, които подобряват холестеролния обмен в тялото. Те са в минимални количества на фона на кравето масло например, а пък сравнена с маргарина и другите хидрогенизирани мазнини, богати на транс мастни киселини, свинската мас си е направо здравословна.

Коя е най-чистата мас и какви приложения има четете в най-полезния сайт Zdrave.to.