Куркумата е доказано полезна за здравето. Тя държи третото място по продаваемост в света. Първите две места са за лененото семе и кокосовото масло.

Куркумата обаче може да нанесе и доста вреди, които не са за подценяване. Подправката притежава и тъмна страна. Към лошите страни на куркумата влиза нейното предозиране. Последното е валидно за почти всичко в живота.

Всяко нещо, което е над средното може дори да ви убие, категорични са и специалистите. В това отношение тази миризлива подправка не прави изключение.

И това е полезно - Чудото „златно“ мляко - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Всичко, което е прекалено, вреди за здравето и целия ход на организма.Ако куркумата се смеси с черен пипер, нейната сила се увеличава почти на двеста процента. Което направо си е взривоопасна смес.

Куркума не трябва да консумират бременни жени и тези, които кърмят. Както и тези жени, които възнамеряват да станат в най-скоро време майки. Господата също не са застрашени от тъмната страна на уникалната подправка.

И то щом искат да станат татковци. В този случай подправката е табу за тях. Защото от една страна намалява количеството на тестостерона. А от друга снижава пъргавината на сперматозоидите.

За болните от диабет подправката също е опасна. Ако все пак сме свикнали с нейната консумация и имаме захарен диабет, по-добре е да не я слагате изобщо в храната си.

Съставките на подправката снижава и кръвната захар. А в такива случаи изходът често е с фатален край.

Забравете за куркумата, ако имате и камъни в жлъчката. В противен случай болките в жлъчния мехур се увеличават неимоверно.

Но от друга страна консумацията на куркума не позволява образуването на камъни в нея. Изводът е да се консумира, но в минимални количества.

Минимум три седмици не слагайте от подправката в ястието си, ако лягате на операционната маса, защото тя забавя съсирването на кръвта и става опасно, дори от лека хирургическа намеса.