Тялото ни е странна и сложна машина. В него работят стотици биологични системи и цикли. Често те са твърде трудни за разбиране, пише Obekti.bg.

Наред с тях съществуват и множество механизми, които ни бранят от света около нас - 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Например...

Кихане

Когато носните ни канали са пълни с твърде много алергени, микроби, прах или други подобни дразнители, ние обикновено кихаме. По този начин тялото ни се опитва да се избави от тези "боклуци".

Стряскане, преди да заспимИмали ли сте странното чувство, че докато заспивате, проапдате? Сякаш електрически импулс преминава през цялото ни тяло. В миг като този нашите мускули получават толкова силен спазъм, че понякога падаме от леглото и се събуждаме на момента. Необикновеният феномен се получава, когато започнем да заспиваме и честотата на дишането ни рязко падне, пулсът ни леко се забавя, а мускулите ни са отпуснати. Мозъкът ви интерпретира тези промени като вестители на скорошна смърт. Затова се опитва да ви спаси, изпращайки ви силен импулс.

И това е интересно: Топ 10 на най-ненужните медицински процедури - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Протягане


Протягането е инстинкт, с който приготвяме тялото си за физическите действия, които очакваме то да извърши през деня. В същото време по този начин мускулите възстановяват кръвния поток. А и настроението ни се подобрява.

Хълцане

Пневмогастричният ни нерв може да се раздразни, когато се храним прекалено бързо и поглъщаме големи парчета храна (или пък преяждаме).Той е тясно свързан с нашия стомах и диафрагма. Именно в подобни случаи започваме да хълцаме.

Сълзи

Освен, че сълзите предпазват слъзната мембрана на окото ни, когато чужд обект попадне в нея, те също така са инструмент за "емоционална защита". Учените смятат, че в стресови ситуации тялото създава нов, силен източник на дразнение, за да ни отвлече вниманието от болката, която изживяваме в този момент.

Това са само някои от защитните реакции на нашето тяло. Не забравяйте да го обичате и да му благодарите всеки ден, че се грижи за вас! Бъдете спокойни: вашето тяло ще се погрижи за всичко!

Загубата на памет

При тежки и неприятни изживявания нашият мозък буквално може да изтрие най-кошмарните моменти. По този начин той брани психиката ни.

Набръчкването на кожата на ръцете

Колкото и да не ви се вярва, ролята на този механизъм е доста важна. Активира се, когато тялото ви се сблъска с повишено количество влага. Тогава то "разбира", че средата може да е доста хлъзгава. Затова кожата на ръцете ви веднага започва да се променя, за да улесни захващането за гладки повърхности.

Настръхване

По този начин тялото ни намалява количеството топлина, което губи през порите на кожата. Така ни помага да се сгреем в лоши климатични условия.