Мазолите представляват загрубяла кожа, вследствие на непрекъснато триене, натиск и дразнене. Те обичайно се появяват по краката, но понякога е възможно да засегнат ръцете, когато правим нещо, което включва интензивен контакт с кожата.

Освен това мазолите биха могли да се появят в резултат от липсата на достатъчно влага в определен участък на кожата.

И това е интересно: Най-добрите рецепти за гладки пети у дома Други предразполагащи фактори са носене на стегнати обувки и деформирани стъпала.

Трябва да знаете, че пациентите, диагностицирани с диабет или заболяване на кръвоносната система, са изложени на по-висок риск от формирането на мазоли.

В редки случаи те биха могли да предизвикат поява на болка.

Какъвто и да е вашият случай, със сигурност се нуждаете от ефикасен начин за справяне с проблема, който не само създава дискомфорт, но е и нелицеприятен. Мазолите възпрепятстват носенето на определен тип обувки.

За щастие, има редица натурални средства, които успешно омекотяват кожата, предпазвайки ни появата на мазоли.

В днешната статия ще споделим 6 от най-ефикасните начина за отстраняване на мазолите. Важно е да ги прилагате в момента, в който забележите загрубяване на кожата.

1. Сода бикарбонат срещу мазолите

Содата бикарбонат е натурален ексфолиант, който спомага за редуциране на мъртвите кожни клетки по стъпалата.

Тя притежава антибактериални свойства. Благодарение на това се справя с гъбичките, които провокират сцепване по кожата, наричано „крак на атлета“. В допълнение на това се характеризира с противовъзпалителни свойства, редуцирайки размера на мазолите.

Нуждаете се от:

3 супени лъжици сода бикарбонат
1 пемза
гореща вода (количеството зависи от размера на купата)

Приготовление:

Загрейте водата, докато достигне поносима температура за стъпалата. След това я изсипете в голяма купа. Добавете 2 супени лъжици сода бикарбонат. Накиснете стъпалата в получената смес за 10 минути. Сега е необходимо да изтъркате краката с пемза и да ги изплакнете. Повтаряйте тази процедура поне 3 пъти седмично.

2. Аспирин

Едно от алтернативните приложения на аспирина е използването му като средство за омекотяване на втърдената кожа, характерна преди появата на мазолите. Той съдържа противовъзпалителни съставки, които редуцират размера на мазолите и омекотяват кожата в засегнатите места.

Нуждаете се от:

6 хапчета аспирин
1/2 чаена лъжица лимонов сок (2.5 мл.)
1/2 чаена лъжица вода (2.5 мл.)
1 найлоново пликче

Приготовление:

Натрошете аспирина, докато стане на прах. След това го смесете с лимоновия сок и водата. Необходимо е да получите паста. Втрийте пастата в засегнатата кожа. След това покрийте зоната с найлоново пликче. Оставете натуралното средство да действа 10 минути, след което изплакнете с топла вода. Използвайте пемза, за да отстраните натрупаните мъртви кожни клетки. Повтаряйте процедурата всеки ден.

3. Лимон

Лимоновият сок, както и кората на лимона, са полезни, когато искаме да се справим с мазолите по краката и ръцете. Трябва да знаете, че лимоните предпазват кожата от напукване и инфектиране.

Нуждаете се от:

1 кора от лимон
1 компрес
сокът от 1 лимон

Приготовление:

Сложете кората от лимона върху мазола. Покрийте с компреса и оставете натуралното средство да действа цял нощ.На следващия ден заменете кората с прясна. Повтаряйте процедурата в продължение на 7 дни. В допълнение към това можете да втриете малко прясно изстискан сок от лимон върху засегнатата зона, за да елиминиране напълно мазола.

4. Лук

Можете да използвате лук като домашно средство в борбата с мазолите, които се появяват по стъпалата. Той притежава антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Нуждаете се от:

1 резен лук
1 чаена лъжица лимонов сок (5 мл.)
1 чаена лъжица сол (5 гр.)
1 лепенка
1 пемза

Приготовление

Вземете дебел резен лук. Сложете върху него солта и лимоновия сок. Наложете лука върху мазола. След това го фиксирайте с лепенката. Оставете натуралното средство да действа през цялата нощ. Повтаряйте процедурата в продължение на седмица. Можете да засилите ефекта му, като използвате пемза.

5. Рициново масло

Рициновото масло се характеризира с хидратиращи и възстановяващи свойства, които са полезни за редуцира на размера на мазолите по ръцете и стъпалата.

Съставки:

1 чаена лъжица рициново масло (15 гр.)
1 лепенка

Приготовление:

След като накиснете стъпалата в гореща вода с оцет за 10 минути, нанесете рициновото масло върху мазола. След това сложете лепенка.
Повтаряйте процедурата всеки ден, докато мазолът напълно изчезне.