Със сигурност сте чували повече от веднъж за глутенова нетолерантност и нейните „ужасни” ефекти. Но дали наистина е толкова страшно, колкото се казва? Нека видим какво е глутен и дали си струва да се страхуваме от него.

Суперхраната, която 90% от хората не ядат достатъчно

Глутенът е сложен протеин, който се среща в някои зърнени култури и не само. Неговият ефект върху човешкото тяло е много неясен и до голяма степен зависи от личната нетърпимост, която често е наследствена. Случва се, че хората използват продукти, съдържащи глутен, в продължение на години, без дори да знаят какви проблеми носи това на телата им.

6 храни, които могат да увредят щитовидната жлеза

Глутенова нетолерантност

Тя също се нарича целиакия. Този проблем се появява по различни причини. Най-често това е наследствената чувствителност към определени продукти, но понякога има свръхчувствителност към глутен, която трае само за известно време. В такива случаи това спомага за временния отказ на продукти, които имат глутен.

Какви са признаците на непоносимост към глутен четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.