Д-р Крум Войнов е роден в Дупница през 1979 г. Завършва първоначално гимназия с профил биология в родния си град, а след това Стоматологичния факултет на Медицинския университет в София. След края на образованието си започва практика с д-р Великова, като паралелно работи и в клиника Medstom. От 2013 година работи само в собствената си практика. Разговаряме с д-р Войнов за избора му на професия, им ли култура българинът по отношение на здравето на устната кухина и как правилно да се грижим за зъбите си.

- Д-р Войнов, мечта ли Ви беше да станете зъболекар?
- Не бих казал мечта, но при всички случаи исках да уча нещо, свързано с медицината. Затова, когато кандидатствах в гимназия исках да е с профил биология, за да кандидатствам после медицина или стоматология. Никой от фамилията ми не е в тази сфера. Не мога дори да обясня защо исках това да уча, може би ми беше интересно и продължава да ми е интересно.

Народна рецепта премахва зъбния камък за 2 минути

- Приемате ли го като призвание?
- Да, мога да кажа, че е съчетание на хоби и работа. Всъщност човек трябва да различава хобито и работата. В смисъл, че за хобито човек може да прави компромиси, някакви очаквания във времето и да не доизпипва някой неща. Не, че в работата не се допускат грешки. Нещата все пак трябва да са професионални, защото касае и други хора. Особено пък в работа, свързана със здравето на хората.

- Вие сте много натоварен, не ви ли се е искало един ден просто да станете и да си тръгнете?
- Може и да дойде този ден, обаче все още не е дошъл.

Научи ли се българинът да се грижи за зъбите си, защо не трябва да мокрим четката преди миенето и кои са най-големите им врагове, четете в най-полезния сайт Zdrave.to.

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ