Монахинята и народна лечителка, Хилдегард фон Бинген живяла и работила през 12 век, когато все още нямало организирани медицински услуги. Нейните записи и рецепти, останали под формата на писма, били използвани д-р Готфрид Херцка, който пише книга, озаглавена "И Бог лекува", в която между другото прехвърля предписанията на монахиня фон Бинген за лечение на сърдечни проблеми , от 12-ти век.
Рецептата е ценен рекорд на национално и природно лечение от времето, когато не е имало друг начин на действие срещу болестите. Рецептата се препоръчва от известната австрийска билкарка, Мария Tребен. Според д-р Херцка, в книгата си тази рецепта "Вино за сърцето" е много успешна в лечението на сърдечна недостатъчност и сърдечно-съдови заболявания и има важно място в медицинската практика.

И това е интересно - Д-р Стивън Синатра: Яжте риба и ядки за здраво сърце - още четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Рецептата можете лесно да се приготви, а всички съставки са здравословни и напълно естествени:
- 10 стъбла пресен магданоз 
- 1 литър чисто натурално вино (бяло или червено) 
- 2 супени лъжици оцет 
- 300 грама натурален пчелен мед

10 цели стъбла магданоз се измиват и се слагат в един литър естествено вино. В него добавете две супени лъжици оцет. Сместа варете на слаб огън за около десет минути. Защото оцетената смес ще се пени по време на готвене, бъдете внимателни. След готвенето, свалете от огъня и добавете 300 грама натурален мед. Сместа след добавянето на меда, се вари на слаб огън още 4-5 минути.

Махнете от огъня и подгответе дезинфекцирани бутилки, измити със спирт, или на пара. Сместа се затопля.

Прецедете и изсипете в бутилка и затворете добре. 

Известната  Мария Tребен препоръчва рецептатата, като добавя, че не препоръчва термична обработка на меда.

Напитката да се използва, като се пие по големи супени лъжици, колкото е необходимо.

Д-р Херцка пише, че трябва да се пие и използва, ако имате някакви проблеми със сърцето: трептене, бодежи, прескачане, промени, дължащи се на стрес или време. Вземайте по едно питие, или една, две, три или повече супени лъжици на ден в зависимост от тежестта на симптомите и те ще изчезнат. Отварата се препоръчва не само за пациенти с леки симптоми на сърдечни болести, но и със сериозни сърдечно-съдови заболявания. Използването на този лек дава отлични резултати при ангина пекторис. Лекарството се използва всеки ден, докато проблемите напълно се отстранят. За по-тежки случаи се пие греяно вино и трябва да се приема в продължение на няколко месеца.