Често процесите в тялото ни засягат състоянието на очите. Това е областта на лицето ни, където можете да се видят без операция вени, артерии и дори нерви. Чрез очите можете да установите основните признаци на някои заболявания, които засягат имунната ви система.

Топ 7 най-често срещани заболявания, които могат да се видят в очите

Диабет

Лекарите съветват пациентите с подозрения за диабет да се подложат на задълбочен преглед, преди да направят диагноза. Въпреки това, някои промени в ретината и кръвоносните съдове в очите могат да бъдат признаци за появата на такова заболяване. С помощта на офталмологичното оборудване специалистите могат да открият натрупването на кръвни съсиреци и жълтеникава течност в ретината, които са признаци на диабет тип 2.

Повишен холестерол

Ако пациентът има бели пръстени около ириса, те могат да говорят за повишено ниво на холестерол. Ако имате симптоми, трябва да посетите лекар.

Психично здраве

Офталмолози използват същата технология за диагностика на глаукома като тази, която се използва за диагностика на шизофрения. Причината? Специфичен модел на движенията на очите.

Високо кръвно налягане

Това заболяване може да бъде идентифицирано също по очите. Ако имате новообразувани кръвоносни съдове, това може да доведе до отделяне на ретината.

Кои са другите 3 заболявания, които могат да се видят в очите, четете в най-полезния сайт Zdrave.to.