Черният дроб се определя като най-голямата жлеза в човешкото тяло. Разположен е в дясната горна част на коремната кухина и има четири дяла. Здравият черен дроб има мощни регенериращи способности и е в състояние да изпълнява функциите си дори при загуба на 70% от тъканта.

Заради своя строеж и отсъствието на нервни окончания черният дроб няма способността да “боли”. Най-често хора се оплакват, че имат леки пробождания в черния дроб, и то обикновено след активно спортуване. 

“Тежест, подуване и дискомфорт се получават например при увеличен черен дроб, когато той подпира в ребрата. Състоянието затлъстял черен дроб се причинява от редица фактори, сред които най-основните са консумация на храни и напитки, богати на захари и мазнини, недостатъчна физическа активност, затлъстяване, наличие на диабет, злоупотреба с алкохол или генотип на хепатит С.

Затлъстяването на черния дроб може в крайна сметка да причини увреждане на чернодробната тъкан, а при болните от хепатит С да доведе до още по-сериозни здравословни проблеми, ускорявайки въздействието на самия хепатит С върху организма”, обяснява проф. д-р Людмила Матева от Клиниката по гастроентерология в софийската болница “Св. Иван Рилски”.
 
- Проф. Матева, какво представлява затлъстяването на черния дроб?
- Неалкохолната стеатозна болест е най-честото заболяване на черния дроб както при възрастните, така и при децата. В развитите страни - Северна Америка, Европа, включително и у нас, засяга около 20-30% от населението.

Честотата й непрекъснато нараства успоредно с увеличаването на затлъстяването и захарния диабет тип 2. Среща се във всяка възраст и пол, но все по-често при децата и в млада възраст. В младата възраст преобладава мъжкият пол. 

Стеатозната болест е състояние, свързано с отлагане на мазнини в черния дроб в по-голямо от нормалното количество. Но в това понятие се включва и неалкохолният стеатозен хепатит. Това означава, че в черния дроб има и възпаление, което може да прогресира до цироза и дори до рак на черния дроб. Заболяването е с генетична предразположеност към увреждане и фактори от външната среда.

Кои са факторите от външната среда, какво може да го сполети човек, когато преяде и за какво да внимаваме по време на празниците четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to