Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други видове сол, е жизненоважна за раждането на интелигентни деца и за здравето на щитовидната жлеза. Това стана ясно на Практическа конференция на тема “Йоден дефицит в България.

Бременност и хипотиреоидизъм”, организирана от Медицинския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и подкрепена от лектори-ендокринолози от Българското дружество по ендокринология. Тя е част от проекта EUthyroid - най-мащабното общоевропейско проучване върху йодния дефицит и свързаните с него заболявания на щитовидната жлеза.

Ето какво сподели на конференцията проф. Анна-Мария Борисова - председател на Българското дружество по ендокринология, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в болница “Софиямед”.

Цялото интервю четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to