Хората, преживели мисли за самоубийство, получават определен вид възпаление в мозъка, установи ново изследване. Микроглиалните клетки се активират като част от възпалителната реакция на организма. Учените открили, че тези имунни клетки са по-активни при хората с депресия, които са мислили за самоубийство, пише Obekti.bg, позовавайки се на PsyBlog.

Изследването предполага, че невровъзпалението може да играе важна роля в мисленето и поведението на хората, които имат намерение да се самоубият. То предполага, че възможно лекарствата за намаляване на възпалението да могат да помогнат на депресираните хора в това състояние.

В изследването участват 14 пациенти с умерена до тежка депресия. 

И това е интересно: Ани Владимирова разкрива неподозирани факти за съня! Ето какво може да ви се случи ако не се наспивате - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

„В областта вече има два независими доклада – нашето изследване и доклад от 2015 г. на Сетиауан и колеги от Торонто – показващи по същество едно и също: налице са данни за възпаление, по-специално микроглиално активиране, в мозъка на живи пациенти по време на тежък депресивен епизод.“ – заявява д-р Питър Талбот, един от авторите на изследването. 

Професор Джон Кристъл, редактор на сп. "Биологична психиатрия", казва:

„Тази публикация е важно допълнение към възгледа, че възпалението е една от невробиологичните характеристики на подгрупата от депресирани пациенти, в този случай хората със суицидни мисли. – казва проф. Джон Кристал, редактор на научното издание Biological Psychiatry.

Това наблюдение е особено важно в светлината на персонализирания медицински подход към депресията, а именно, че противовъзпалителните лекарства могат да имат антидепресивни ефекти, които са ограничени до пациенти с проявено възпаление.“