Рибеното масло е предпочитано заради неговите многобройни ползи за здравето. Но нови изследвания показват, че дългосрочната употреба на рибено или слънчогледово масло може да увеличи риска от мастно чернодробно заболяване по-късно през живота.

Изследвайки плъхове, учените установили, че натрупването на слънчогледово или рибено масло през целия живот води до промени в черния дроб, които правят органа уязвим към неалкохолен стеатохепатит “(NASH)”. Той е по-сериозна форма на неалкохолна мастна чернодробна болест “(NAFLD)”, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Съавторът на изследването Хосе Луис Куилс, професор по физиология, работещ в университета в Гранада, Испания, и негови колеги наскоро съобщили своите открития в “Журнал по диетология и биохимия”. 

Смята се, че около 20% от хората в САЩ, които имат “NAFLD”, също така са с “NASH”, а състоянието става по-често срещано с напредването на възрастта. “NASH” се характеризира с натрупване на мазнини в черния дроб, което не се дължи на консумацията на алкохол, а е възпаление и увреждане на чернодробните клетки. Чернодробното увреждане, което се случва в “NASH”, може да увеличи риска от цироза и рак на черния дроб.

Кои са основните рискови фактори за “NASH” четете в най-полезния сайт Zdrave.to.