Натуралните вещества, съдържащи се в портокалите, червения пипер и различните “цветни” плодове и зеленчуци, могат да защитят от рак на белите дробове. На страниците на популярно медицинско списание авторите на новото изследване заявяват за профилактичните свойства на бета-криптоксантина. Този компонент в цветните плодове и зеленчуци потиска рецепторите, с чиято помощ никотинът подхранва растежа на злокачествените тумори. Съавторът на изследването Хианг-Донг Уонг от Университета “Тафтса” от Бостън уверява, че получените резултати могат значително да понижат заболеваемостта от рак на белите дробове в целия свят. 

По данни на Американската асоциация по белите дробове, пушещите мъже умират от белодробен рак 23 пъти по-често от непушещите. Пасивното пушене също има голям дял в тази статистика. Ежегодно в САЩ около 7000 души умират от рак, предизвикан от цигарен дим. 

В тютюневия дим са открити повече от 7000 химични вещества, много от които канцерогенни, т.е. могат да причинят рак на белия дроб при вдишване. Въпреки че алкалоидът никотин не се смята за непосредствена причина за рака на белите дробове, някои изследователи демонстрират неговото пряко влияние върху растежа на злокачествените тумори. Д-р Уонг пояснява, че при попадане на никотин в дихателните пътища, се активизират т.нар. никотинови ацетилхолинови рецептори. Отключва се каскада от клетъчни реакции, водещи до полиферация и растеж на нови кръвоносни съдове, т.е. нови пътища за снабдяване на рака с храна. Именно това е нужно на безконтролно разрастващия се тумор. Освен това никотинът стимулира образуването на нови и нови рецептори, поради което туморът получава все повече подхранване. По думите на специалиста бета-криптоксантинът съкращава популацията на тези рецептори в белите дробове и по този начин пречи за развитието на злокачествените клетки. 

Още за изследването четете в най-полезния сайт Zdrave.to.