Пшеницата е една от най-старите видове култури, използвана от човека за храна. В зърната й се синтезират около 10-14 процента белтък, от 54 до 80 на сто въглехидрати под формата на нишесте и прости захари не повече от 0,15 на сто. 

В зърното са концентрирани различни макро- и микроелементи и се синтезират витамини от групата В, каротиноиди и никотинамиди. Процентният състав на макро- и микроелементите зависи от различни фактори - типа почва и климатичните условия.

Тъй като пшеницата е една от най-старите култури на земята, тя е напълно съвместима с потребностите на човешкия организъм и се явява естествено природно лечение за редица заболявания. Тя има способността да държи кръвното налягане в допустимите здравословни параметри. Като всяко природно средство обаче, не бива да се забравя, че постигането на ефекта изисква по-продължително прилагане на конкретното фитолечение. Прогресирането на хипертонията може да бъде спряно в ранен стадий с помощта на пшеница. 

Каква е рецептата с пшеница, четете в zdrave.to