Алкохолизмът е тежко заболяване, което е проблем за цялото семейство. Сам човек не може да се справи. Кои са причините за развитие на зависимост към алкохола и какви са възможностите за един алкохолик да се излекува, потърсихме мнението на клиничния психотерапевт Дора Георгиева.

“Действително е много трудно да се живее с алкохолик, защото той, когато не пие, е един, след това става друг - срещат се различните форми на физическо насилие и психически тормоз. Така че решението да се избяга от алкохолика, не е необосновано. Когато в семейството има деца, трябва да се мисли и за тях.

За съжаление, в България зависимостта все още се приема по-скоро като срамен порок, отколкото като заболяване. Много семейства крият проблема дори в случаи, когато той води до домашно насилие. Изпадането в алкохолна или наркотична зависимост не означава проклятие. Ако се адресира по правилния начин, това състояние може да бъде овладяно. Обикновено лечението на зависимия започва именно след натиск от страна на семейството”, обясни за читателите ни психотерапевтът.

Кога консумацията на алкохол може да се превърне в болест четете в най-полезния сайт Zdrave.to.