Споровете за това, дали е вреден или полезен за организма, не спират. Да стоварваме цялата вина за инфарктите върху холестерола, е все едно да обвиняваме пожарникарите за това, че са увредили имуществото, защото са гасили пожара в дома ни Холестеролът не е основен виновник за сърдечносъдовите заболявания.

Сигурно ви е трудно да повярвате в това, след като десетилетия наред се говореше точно обратното. В. “Доктор” ви предлага едно сензационно интервю с руския учен, кандидат на медицинските науки, Михаил Елизаров.

- Г-н Елизаров, нима е сериозно това, което твърдите, че холестеролът не е основен причинител на сърдечносъдовите болести?
- Да, това е истина. Знам, че вие трудно ще повярвате в това, но така или иначе, е самата истина. Всичко, което ни говорят за холестерола, меко казано, не съответства на действителността. В крайна сметка, съвсем не нивото на холестерол в кръвта, нито продуктите, които съдържат холестерол, са виновни за сърдечносъдовите заболявания - вкл. захарен диабет, хипертония и т.н.

- Тогава какво е това холестерол, за какво е нужен?
- Холестеролът е, меко казано, восъкообразно вещество, съдържащо се в липидите (мазнините), влизащи в състава на кръвта, а също и във всички клетки на нашия организъм. Той е важна част от всяко здраво тяло, защото се използва за формиране на клетъчните мембрани. Освен това помага в производството на жлъчен сок (без него е невъзможно да се преработят мазнините) и играе важна роля в обмяната на мастноразтворимите витамини - А, D, Е и К. Холестеролът е основен компонент за синтеза на витамин D и различните стероидни хормони (вкл. кортизол и алдостерон в надбъбречните жлези, половия хормон прогестерон, различните естрогени, тестостерона, а също и всички производни от изброените дотук хормони).

Не холестеролът, а нещо съвсем друго причинява инфарктите и инсултите и каква е вредата от статините четете в интервюто с к.м.н. Михаил Елизаров в Zdrave.to