Жените винаги реагират, когато напълняват. Натрупалите се мазнини по бедрата или корема ги принуждават да опитват различни диети, много от тях посещават фитнес зали или започват да спортуват. И освен това често се оглеждат в огледалото.
Мъжете обаче са тези, които би трябвало повече да се притесняват от натрупалите се мазнини. Т.нар. бирено коремче може буквално да замести една от ендокринните жлези - простатата. И тогава вече всички мъжки проблеми ще се превърнат в първостепенна грижа. Но тези здравословни нарушения при мъжете могат да бъдат предотвратени, ако знаете, че...     

Висцералните мазнини са невидими за човешкото око
Ако човек няма подкожна мазнина, биха му стърчали костите. Тя се натрупва в подкожно-мастния слой, за да не позволи да замръзваме в студеното време. Този вид мазнина не носи особена заплаха за организма. И ако подкожната мазнина можем да я видим, висцералните мазнини няма как да се видят. Те се натрупват около вътрешните органи и също помагат за оцеляването, тъй като ги сгряват.

Създават мека възглавница около тях и ги поддържат в нужното положение. Освен това омекотяват сътресението на вътрешните органи по време на движение. С други думи, предпазват ги. Нормалното количество на тези мазнини е 10% от всички мастни натрупвания в организма, останалите 90% се падат да подкожната мазнина. Ако организмът съдържа по-малко висцерални мазнини от тези 10%, тогава дори и неголямо вътрекоремно налягане, например при кихане или кашляне, може да стане причина за спускане на бъбрек, черен дроб, далак, черва, жлъчен мехур. Но по-голямото количество висцерални мазнини притиска вътрешните органи от всички страни.
По-голямото количество висцерална мазанина са натрупва в “тлъстинна торбичка”, която е разположена в коремната кухина. Външно такъв мъж е със слаби крака и голям корем.

Това най-вече се случва при хора, които често изпадат в стресови ситуации. Мазнината се събира, натрупва в “тлъстинната торбичка” под влияние на кортикостероидите - това са хормоните, които се отделят от надбъбречните жлези по време на стрес. Именно излишъкът, прекалено високото количество на висцерални мазнини се превръща в източник на много проблеми. Повишава се кръвното налягане и възниква риск от рак на дебелото черво. Може да се развие захарен диабет втори тип.

Сърцето, черният дроб и далакът “се задъхват” от такава “мазна, тлъста прегръдка”, а кръвта се храни с мазнината, проникнала в кръвотока. Затова се повишава съдържанието на холестерол, кръвното налягане и започват сърдечните пристъпи и задухът. Тази вътрешна мазнина е най-опасна с това, че притискайки със своята маса вътрешните органи, нарушава тяхната функция: стеснява протоците на жлъчния мехур и на задстомашната жлеза. Това от своя страна влияе на отделянето на жлъчен и стомашен сок, влошавайки храносмилането. В крайна сметка висцералната мазнина се явява жлеза с вътрешна секреция, която изработва хормон, предизвикващ постоянно чувство на глад.

Как най-ефикасно да премахнем биреното коремче и какво да спортуваме четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to