Вероятно в разгара на лятото се чудите как да различите родните плодове и зеленчуци от вносните такива. Може би често се питате, след като отидете на пазара, дали доматите, дините и прасковите, които си купувате, са родно производство.

Българинът открай време е свикнал да не вярва на надписите, които висят по масите на пазара. Често пъти търговците се опитват да ни пробутат вносни домати за родни.

Това важи и за всички останали плодове и зеленчуци.

И това е интересно - Неправилното приготовление на зеленчуците ги прави безполезни - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to
 
В родните оранжерии се произвеждат прекрасни зеленчуци, които би трябвало да могат да бъдат намерени и на пазарите в страната.

Истината обаче е, че производството им става все по-трудно, тъй като разходите не са никак малко.

Още повече, като се има предвид, че метеорологичната обстановка невинаги е особено благоприятна…

Вносните стоки са по-лъскави, но пък българските са по-вкусни.

През последните години доматите родно производство стават все по-неконкурентоспособни.

Именно заради тази причина те бяха изместени от сергиите от доматите от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония.

Производителите твърдят, че около 80% от плодовете и зеленчуците, предлагащи се на родния пазар, са вносни.

Контролните органи пък твърдят, че вносът им е много по-малък – около 55-60%.

И все пак истината е, че огромна част от продукцията, която достига до трапезата на българина, е вносна.

Според бранша само за последните две десетилетия производството на някои плодове и зеленчуци е намаляло десетократно.

Ако хвърлим един поглед към борсите, ще установим, че гръцките плодове и зеленчуци са много по-евтини от българските.

Така например, ако доматът на борсата струва средно около 1.30, то гръцкият ще е 1.40, а родният – между 1.75 и 2.20.

Владимир Иванов от Държавна комисия по стокови борси и тържища твърди, че има и още един начин да различим родната стока от вносната.

Разликата е, че тя не е толкова лъскава като вносната, но пък за сметка на това е с много по-добро качество.