Ракът отдавна вече не е само болест, но се превърна в една от най-печелившите бизнес индустрии – това всички го знаем! Фармацевтичните корпорации, болничните заведения, търговците, докторите по света, правят милиарди от чумата на 21 век. И докато до средата на 20 век, ракът беше по-скоро изключение, сега се превърна едва ли не в правило. 

Преди 20-ина години, с много тънък бюджет, но с огромен ентусиазъм, няколко кубински доктори и микробиолози започват изследвания в тази област, като целта е не да се правят пари, а да се намери ефикасно решение против страшната диагноза.  Резултатът е първата в света ваксина против рак на белите дробове – CimaVax и лекарството, което успешно се преборва с рак на простатата, дебелото черво, гърдата, тумори в мозъка – EscoZul. През 2015 година ваксината е изпробвана на над 9000 души, а над 100 000 са били излекувани само на база лекарството - без химиотерапии, радиация или хирургическа интервенция. Щом една бедна и изостанала страна като Куба успява да постигне победи срещу най-големия бич на съвремието ни, мислите ли, че огромните фармацевтични гиганти не могат? По-скоро не искат - от рака се печелят милиарди, а от лечението му - само милиони…

Какво е ракът? Той възниква, когато една група клетки в тялото започват да се размножават „автономно“ и разрушават останалите тъкани. Досега са открити над 200 разновидности на тази коварна болест, като най-често срещаните видове са на кожата, на белите дробове, на гърдата и дебелото черво. Защо изведнъж някаква група клетки просто „полудяват“? Отговорът го получих в едно интервю на кубинска лекарка по националната им телевизия: Причините, според специалистката, за появата на рака са три:

Кои са те, как може да се сдобиете с ваксината и колко струва четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to