Анна Данилова е сертифициран преподавател по Айенгар йога. Завършила е четиригодишен редовен курс за учители в Института по Айенгар йога в Пуна, Индия. От две години живее и преподава в България. Отскоро води курс и за хора, болни от множествена склероза. 

- Г-жо Данилова, как Айенгар йога помага на хора със заболявания, дори на тези с множествена склероза (МС)?

- Чрез практикуването на асаните целим да отпуснем напрегнатите мускули на тялото и да активираме тези, които обикновено не натоварваме в ежедневието си. Всички ние имаме опорно-двигателен стереотип, седим, стоим и ходим по различен начин. Задачата на инструкторите по Айенгар йога е да определи къде са блокажите в организма и да раздвижи тези части от тялото. Практикуващият разширява вътрешните си усещания за тялото. Задачата да отпуснем един мускул и да активираме друг в съседство звучи непосилно за повечето хора. Те не могат да си представят такава диференциация на мускулните групи, а са в състояние да движат само цяла ръка или крак. 

С времето хората се научават да управляват по-фините си движения, например да въртят бедрените мускули. Когато осъзнаем фините си усещания, можем да движим отделно всяко мускулче. С хора с множествена склероза (МС) работим принципно по същия начин както със здравите, но избягваме пренатоварването и прегряването. При изпълнението на асаните ползваме повече опори. Болните от МС правят асаните, изправени до стена и с опора под ръцете. Слагаме допълнително опори отстрани на краката, за да улесняваме движенията им. За подпори се използват дървени блокчета, столове, одеяла и колани, които помагат на човек да се държи в най-различни пози и да се движи безопасно, ефективно и безболезнено. 

- Как се сблъскахте със заболяването МС?

- Моя приятелка, която се занимава с терапия юмейхо, помагаше на хора с МС. От нея разбрах какво е това заболяване. Преди три години присъствах на международен семинар в Института по Айенгар йога в Пуна. Всеки ден постелката ми се оказваше близо до един леко прегърбен мъж, който накуцваше. Казаха ми, че това е преподавател по йога Айенгар с много високо ниво и се учудих, защото проблемите му трябваше вече да са минали с практикуването на йога. Този мъж живее от 21 години с МС, но прави всички сложни асани, включително ширшасана - стойка на глава, без опора на стена. От 2004 г. се е отказал от всички лекарства и се поддържа с ежедневно практикуване на Айенгар йога. Разбира се, това не е метод, по който може да се лекува МС, но се контролира заболяването. 

При всички пациенти ли има такова подобрение и цялото интервю четете в най-полезния сайт Zdrave.to.