Фините прахови частици причиняват инфаркти, ако са много дребни. Те минават през мембрани, клетки и според някои стигат дори до мозъка ни. Важно е да проветряваме. Това заяви кардиологът доц. д-р Сотир Марчев в ефира на БНТ.
Той съветва хората да ходят до работа пеша, но на 300-400 метра от големите булеварди, т.е. през по-дългите пътища с междублокови пространства и градинки.

Запитан дали студът влияе на здравето ни, лекарят отвърна: "Врагът на нашето здраве не е природата, а като заключиш хората в тесни помещения, обездвижиш ги, сложиш ги зад парното и т.н. Да не се притесняваме от времето - сняг е валял и след избухването на Априлското въстание, вали и сега. Това е времето в България и природата - нека й се радваме".

"Говорим обаче за хората със здрави сърца. Младите хора с болни сърца не следват препоръки. Опитвам се да открия в болница млад човек с инфаркт, който да не пуши или да не взима наркотици. За толкова години не открих", изтъкна медикът.

"Едно дете, за да изгради силен и хубав имунитет, не се нуждае от антибиотици, а от микроби. Ако то расте в нормална среда, където няма маниящина всичко да е чисто и стерилно, детето ще бъде много по-здраво. В противен случай ще има много алергии и ще боледува", добави той.