Специалисти преглеждаха безплатно десетки пациенти в градинката пред Университетска болница “Царица Йоанна-ИСУЛ” в София по време на старта на кампанията “Заедно в превенцията за диабета”, организирана от Българската диабетна асоциация. С цел превенция на диабета лекарите извършваха изследвания за кръвна захар, кръвно налягане, измерваха теглото и обиколка на талията на всички желаещи.

Според статистиката в България 20% от хората страдат от затлъстяване, а 60% от българите са с наднормено тегло. Хората с наднормено тегло са потенциална рискова група за развитието на преддиабет и диабет и оттам съответно на сърдечносъдови заболявания.

“Ранното откриване и лечение на метаболитния синдром може да окаже влияние не само върху превенцията на захарния диабет, но и на сърдечносъдовите заболявания. Профилактиката може да помогне на един пациент с преддиабет да не стига до диабет”, сподели проф. д-р Ивона Даскалова от ВМА.

Доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”, разясни, че натрупването на килограми често води до покачване на артериалното кръвно налягане, завишени стойности на кръвната захар на гладно, завишен холестерол, триглицериди, които се смятат за основни фактори за отключването на метаболитен синдром.
400 000 са диабетиците у нас, а над 3 млн. души се борят с наднормено тегло. Нормата на кръвната захар е 5,5 и всяка цифра над тази очертава риск от диабет. Над 7 вече може да се говори за диабет.

- Доц. Попова, до какви усложнения води наднорменото тегло?
- Над 3 млн. души у нас се борят с наднорменото тегло. Натрупването на килограми често води до покачване на артериалното кръвно налягане, завишени стойности на кръвната захар на гладно, завишен холестерол, триглицериди, които се смятат за основни фактори за отключването на метаболитен синдром. Заболяването може да се докаже с измерване на талия и ханш заедно с килограмите, кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и триглицеридите. При пациентите с метаболитен синдром рискът за намаляване на продължителността на живота е значително по-голям.

Затлъстяването е едно от най-разпространените състояния, които крият висок риск за здравето. Не по-малко опасен е метаболитният синдром, защото той не боли и много хора дори не знаят, че го имат. Хората с метаболитен синдром боледуват 3 пъти по-често от сърдечносъдови заболявания, 5 пъти по-често от захарен диабет и умират 2 пъти по-често от сърдечносъдова смърт. Над 30% от хората развиват метаболитен синдром и не обръщат внимание на превенцията, а навременното му откриване може да предотврати много усложнения. Затова е много важно да се изследват редовно нивата на кръвната захар, общият холестерол и триглицеридите. 

Как можем да се преборим с наднорменото тегло и трябва ли да забравим хляба четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to