Много лекари грешат, смятайки диабет от първи тип за "детска болест", се посочва в изследване, публикувано в сп. Lancet Diabetes & Endocrinology, цитирано днес от осведомителните агенции. 

Именно по този начин заболяването се класифицира в инструкциите за лекарите, отбелязва един от авторите на изследването д-р Ричард Орам от Ексетърския университет (University of Exeter) във Великобритания. Заради това медиците, виждайки симптомите на диабет при възрастен човек, са склонни да диагностицират втори тип. 

Учените смятат, че това заблуждение може да доведе до много сериозни последици.
"Учудващо е, че почти половината от заболяванията от диабет от първи тип стават вече при възрастни хора и повече от 40% - след 30 години. Децата и възрастните боледуват с еднаква честота, но в някои случаи първият тип може да се "крие" сред огромното количество случаи на диабет от втори тип", отбелязва Орам.

По думите на професора по молекулярна медицина Андрю Хатърслей, диабет от първи тип се диагностицира трудно при хора на средна възраст и по-възрастни. В същото време от правилното поставяне на диагнозата зависи избора на курса на лечението.

Каква е грешката, която може да причини летален изход, допускана от лекарите при диагностициране на диабет, четете в Zdrave.to