Запекът - един от най-честите и деликатни проблеми на съвременното общество. Сега от него страдат не само възрастни и пациентите след четиридесет години, но и младите момчета и момичета.
Мнозина смятат, че констипацията може да бъде излекувана самостоятелно и използват без колебание първото лекарство, което фармацевтът им препоръча в аптеката. Но това отношение към собственото ни здраве е напълно погрешно - трябва да се опитате да намерите причината за запека и едва тогава да потърсите необходимия метод за елиминирането му.
Запекът се проявява не само поради неправилно хранене и заседнал начин на живот, но също така може да бъде симптом на тумор или обструкция на червата. Поради това, преди да решите как да се справите със запека, трябва да получите възможно най-много информация за тази болест и да се консултирате с вашия лекар.

Защо се появява запекът?
Запекът е признак за нарушение на храносмилателния тракт и на организма като цяло. Обикновено човек трябва да изпразва червата си ежедневно. При запек дефекацията може да отсъства от два дни до една седмица. Освен това болезнената и трудна дефекация също се определя като запек.

Лекарите идентифицират следните причини:

• Неправилното хранене е една от основните причини за запек. Рафинираните и мазните храни, бързото хранене, липсата на фибри в хранителните продукти - всичко това има изключително негативен ефект върху организма, “замърсява” го и отнема необходимите хранителни вещества за нормалното храносмилане;

• Слаба чревна перисталтика, която може да бъде причинена от заседнал начин на живот, както и от слабост на мускулатурата на предната коремна стена;

• Болести на стомашно-чревния тракт - хемороиди, дисбактериоза, ректални сцепвания, травми, тумори;

• Устойчив стрес и нервни разстройства;

• Болести на пикочните пътища.

Първият и основен симптом на запека е липсата на изхождане по голяма нужда повече от два дни. Трудностите при дефекацията и усещането за тежест в корема след изпразване на червата, всякакви неприятни усещания, също се считат за запек.

Как бързо да се справите с констипацията
Преди да решите как да се справите със запека, трябва да коригирате диетата си. В менюто на човек, който има проблеми с дефекцията, трябва да се включват голямо количество пресни плодове и зеленчуци, хляб от грубо брашно, трици и храни, богати на фибри. Важна роля играе режимът на пиене - трябва да пиете по 2 - 2,5 литра вода на ден (в този обем не са включени течностите в състава на готовите ястия).

Останалите начини за справяне с най-големия бич на 21-ви век - запекът - четете в най-полезния сайт zdrave.to