Диабетът е заболяване, от което страдат много хора в целия свят. Никой човек обаче не заболява от диабет за един ден. Много преди това тялото дава редица предупредителни знаци, ето 8 от тях.

Много хора се шокират, когато лекарят им ги диагностицира с диабет или предиабет. Обикновено всичко започва с рутинна проверка или пък конкретни оплаквания, като болки в гърба и умора, и завършва с лошата новина от лабораторията, че кръвната им захар е прекалено висока.

Истината е, че за редица заболявания, включително и за диабета, тялото дава предупредителни сигнали. Вижте 8 конкретни знака за диабет тип 2, които не бива да игнорирате:

Жажда
Устните са сухи, а човек изпитва нужда от много вода. Дехидратацията всъщност идва от мозъка, макар да се усеща в устата. Мозъчните клетки се нуждаят от постоянна доставка на глюкоза, но ако тя е прекалено много, тялото ще се нуждае от повече вода, за да я разреди. Мозъкът получава тази вода от други клетки, което пък прави тялото дехидратирано. Ето защо човек има нужда от много течности, когато организмът се опитва да преодолее липсата на вода. Не се заблуждавайте, че всички течности могат да ви хидратират. Най-добре пийте предимно чиста, филтрирана вода.

Чести посещения на тоалетната
Логично е, че ако човек пие много вода (защото е жаден), след това той да уринира по-често. Посещенията в тоалетната, които са повече от нормалното, могат да бъдат признак за високи нива на захар в кръвта и опасност от диабет. Когато бъбреците са претоварени заради захарта (една от функциите им е да премахват излишната глюкоза), те теглят допълнително вода от кръвта, за да могат да я разреждат. Този процес изпълва пикочния мехур и предизвиква по-чести посещения на тоалетната. След това човек отново е жаден и трябва да пие повече вода в опит да се хидратира отново. И цикълът се повтаря.

Слабост и умора
Много хора не подозират, че тяхната хронична преумора е свързана с проблеми с кръвната захар и че те са потенциални жертви на диабета. Когато глюкозата от храната не успее да навлезе в клетките, тялото на човек започва да чувства липса на енергия и той се превръща в хронично уморен. Още един притеснителен признак, подсказващ диабет, е дразнещото чувство на глад скоро след хранене. Когато глюкозата от храната не достига до клетките, човек никога няма да има достатъчно енергия и няма да почувства удовлетворяващо чувство на ситост след ядене.

Кои са другите 5 предупредителни знака за диабет четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to