Предлагаме ви най-интересното и полезното в статията на д-р Оливие Суле. В нея се посочват причините и мотивите за твърдението, че антидепресантите задълбочават депресията, но съществуват хранителни добавки, които имат обратното действие.

Доброто ни състояние е обусловено от правилното функциониране на невротрансмитерите и хормоните, които сами по себе си се състоят от основните мастни киселини Омега 3 и Омега 6. Именно тези мастни киселини осигуряват еластичността и качеството на клетъчните мембрани.  

Освен познатите ни хормони - тези на жлезите с вътрешна секреция, съществуват и други, по-фини, простагландини. Те действа локално с цел регулация на различните функции. Затова могат да бъдат наречени хормони на усещанията и адаптацията към самия себе си. Тези хормони се образуват от Омега 3 и 6.

Основната характеристика на главните мастни киселини е в това, че са полиненаситени. Растителните масла, особено тези, които са богати на Омега 6, се препоръчват при заболявания, при които двигателният апарат, или въобще тялото, са недостатъчно развити и защитени - като например при множествена склероза или при менструален синдром. Съотношението между Омега 3 и Омега 6 символизира необходимостта от равновесие между тялото и съзнанието. Нашият мозък се нуждае от основните мастни киселини още в майчината утроба и след това цял живот.

Стресът е основен показател за това, че не се вслушваме в себе си, а последствията са най-различни заболявания - сърдечносъдови, нервни, храносмилателни, алергични. В частност, Омега 3 ни дава оптимизъм и позитивен поглед върху живота. 

Знаете ли всъщност що е то депресия? Това е начинът, чрез който нашият организъм се опитва да се бори с прекаления натиск върху него самия. Когато изпитваме такъв натиск, ние вървим в посока, която не ни подхожда и отхвърля нашето дълбоко “АЗ”. И когато продължаваме да вървим в тази посока, тогава възниква депресията. Но тя е не само проява на нашето неудовлетворение, неуспехи, това е и път, който ни изкарва от нея. Но на нас ни е трудно да го осъзнаем. 

Подробни съвети от д-р Оливие Суле как да се избавим от депресията без антидепресанти четете в Zdrave.to