Изпънете ръчичките надолу успоредно на тялото. Загърнете около бебето дясната част на пелената, като обхванете и рамото.


Прегънете и изпънете леко долния триъгълник на пелената нагоре и след това загърнете и завийте около бебето и лявата страна на пелената. В зависимост от температурата в помещението, детето може да е облечено изцяло или частично под пелената.

Целта на нейното използване е да уподоби обгръщането на детето в майчината утроба и то да се чувства гушнато на топло и закътано място. Ако по време на кърменето детето е заспало, събудете го нежно, повийте го в пелена и едва тогава го сложете да спи по гръб в креватчето, за да има продължителен и спокоен сън.

 

2. Ако детето още е неспокойно и продължително плаче, вземете го на ръце и го обърнете странично или по корем като лежи върху ръцете или скута Ви. Тази поза, ще го успокои, защото тя ще му създаде сигурността, която е изпитвало, преди да се роди, но след като заспи в креватчето, внимателно обърнете бебето, за да спи по гръб.

3. Ако детето продължава да плаче, възпроизведете шума, който то чува в утробата. Близо до ухото му произнасяйте звука „шшшшшш”. Намалете силата на „шъткането”, когато се успокои. На помощ могат да дойдат шумовете на прахосмукачка, сешоар, течаща вода.След 8-месечна възраст, обаче, този шум не успокоява , а дразни децата.

4. Следващата стъпка е лекото ритмично люлеене с малка амплитуда( от 3 до 6 см) .Ако е необходимо да излезете, поставете бебето в слинг-шал или в „кенгуру” и го носете до тяло си. Люлеенето може да замени и равномерното возене в кола.

5. Ако предходните четири стъпки не помагат да спре плача на бебето, проблемът ще се реши със сукането. Накърмете детето, или ако не е гладно, дайте му нещо( биберон), с което да упражнява смукателния рефлекс, който има огромен успокояващ ефект.

Ако имате проблеми със съня на детето , приложете последователно и търпеливо горните пет стъпки, но ако бебето продължава дълго време да плаче, обърнете се към лекар.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO