Предлагаме ви своеобразна анкета с десет американски лекари, всеки от които е открил собствен начин относно профилактиката на раковите заболявания. Не става дума, разбира се, за лекарство против рак, обаче в качеството на ежедневна практика това може да ви бъде безкрайно полезно в бъдеще.

1.Предпазвайте лицето си. “Твоята кожа е най-лесната мишена за раковото заболяване”. Така смята дерматологът Джоузеф Собанко от университета “Пенсилвания”. Затова всяка сутрин нанася на лицето си слънцезащитен крем със защитен фактор 30, който съдържа цинк или титан. Това се е превърнало в неизменен навик за него - така, както бръсненето и миенето на зъбите. 

2.Яжте спанак, яйце и авокадо. Д-р Филип Шпис - онколог, специалист по заболяванията на пикочо-половата система от Центъра по онкология “Мофит”, всяка сутрин си задушава четвърт чаша замразен спанак в тенджерка, смесва го с едно яйце, като допълнително излива чаша яйчени белтъци. Посипва с малко настъргано сирене, добавя авокадо и малко сос чили. Разбърква много добре и завива тази смес във вид на руло. Той смята, че това е най-добрата противоракова храна на света.  

3.Приемайте по малко аспирин. Д-р Даниел Розенберг, директор на Програмата за профилактика на рака на дебелото черво към университета “Кънектикът”, препоръчва на всички да приемат по 81 мг аспирин на ден за профилактика на възпаления в дебелото черво. Между другото, трябва да имате предвид, че тази практика не е подходяща за всеки, затова първо се посъветвайте с личния лекар. Ако той не е против, последвайте този съвет. Наскоро в обзор в популярно медицинско списание се твърди, че хората, които са приемали от 75 до 1200 мг аспирин ежедневно в продължение на година, са намалили риска от смърт от рак на дебелото черво с 33%. Изследването е засегнало период от 20 години.

4.Изхвърлете пластмасовите съдове и бутилки! Професорът по урология Джун Чан от Калифорнийския университет в Сан Франциско никога не използва пластмасови опаковки, тъй като те могат да съдържат химикали, провокиращи рак. Той си носи обяда на работа само в керамични съдове. А обядът му се състои от салата, зеле, фета (бяло саламурено овче или козе сирене), тиквени семки и стафиди. 

Останалите 5 съвета четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to.