Десетки хиляди главни готвачи и експерти в областта на готвенето се заблуждават, когато приготвят ориз. Учените смятат, че всички ние приготвяме ориза неправилно и застрашаваме здравето и благополучието си. Причината е, че всеки ориз съдържа арсен! 

Определени количества арсен остават в ориза, тъй като той се използва в промишлени торове и пестициди, които се намират в почвата на оризовите насаждения в продължение на десетилетия. Оризът е добре познат абсорбент. Когато го ядем, той абсорбира токсини и очиства тялото. По същия начин оризът абсорбира всичко, което се съдържа в почвата.

Също така с арсеник са третирани контейнерите, в които се транспортира оризът, така че да не се яде от мишки. Това означава, че оризът трябва поне да бъде изплакнат във вода, докато цялото бяло брашно от него изчезне.

Какви са допустимите количества за арсен в ориза и как да го приготвяте правилно четете в най-полезния сайт Zdrave.to.