В интерес на Запада е да изгради "адекватни" отношения с Русия, заяви в ефира на немския телевизионен канал ZDF министърът на отбраната на Германия, предава ИноТВ в петък (17 февруари).
Урсула фон дер Лайен, обаче, изрази безпокойство, че Съединените щати могат да лишат Европа от право на глас в бъдещия диалог с Русия."Ситуацията е следната: в наш интерес е да поддържаме адекватни отношения с Русия. От една страна, това ще ни даде нови възможности, от друга обаче крие известен риск, ако вместо нас те (отношенията с Русия, бел.ред.) се определят от Белия дом. Тъкмо това противоречие усложнява оценката на ситуацията", каза министърът.

Според нея възобновяването на диалога с Русия е шанс, тъй като голяма част от международните проблеми не могат да бъдат решени без участието на Москва. Като, например, разрешаването на конфликтите в Сирия и Афганистан. "Несъмнено съществува и известен риск. Установяването на отношения с Русия трябва да се основава на принципи, които са важни за нас", подчерта Урсула фон дер Лайен.

Според нея договарянето между САЩ и Русия за отмяна на санкциитепредизвиква тревога, тъй като този въпрос е обвързан с изпълнението на Минските споразумения. "Те трябва да бъдат изпълнени. Затова рискът за нас се заключава в това, че отстъпваме от принципи, които за нас – привържениците на трансатлантическото сътрудничество, са много важни. Ние сме длъжни да поддържаме международния ред, създаден след края на Втората световна война и да следим за спазване на международното право, за ненарушаване на границите и суверенитета на други държави. Нямаме право и не смятаме да отстъпим от тези принципи. Затова за нас е важен подходът към подновяване на диалога с Русия, от който, по принцип, се нуждаем", каза германският външен министър.

Източник: Руски дневник