В Близкия изток става все по-разпространено явлението за продажба на човешки органи, срещу които бежанци си плащат пътя до Европа. За това свидетелства репортаж от кореспонденти на телевизионната програма „Зембла”, показан днес по холандската телевизия. 

Журналистите разговарят с пожелал анонимност търговец на човешки органи в Кайро. Той казва, че десетки хора вече са направили такава крачка, за да финансират пътуването си до Европа. Мнозинството от тях са в Германия, но има също в Холандия, Франция, Ирландия, Великобритания, Швеция и Норвегия. 

Незаконните хирургически операции по трансплантация се извършват в Египет. Желаещи са обикновено богати граждани на близкоизточни държави. Стойността на бъбрек е около 20 000 евро. Тези пари получава търговецът на органи, който решава колко да даде на донора бежанец. 

Криминологът Фредерике Амбахтсхейр, специализирана в търговията с човешки органи, посочва в интервю за „Зембла”, че за пръв път чува за подобно нещо, но подчертава, че ако е вярно, става дума за много сериозно престъпление, уточнява БГНЕС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!