С България не само сме приятели, но станахме съюзници. Това заяви в интервю за bTV македонският премиер Зоран Заев. 

"Македония спечели от договора за добросъседство с България, а не загуби нищо. Ние говорим на език, на който се разбираме. Само заедно можем да си помагаме и да вървим напред", каза Заев. 

Македонският премиер изрази категорична подкрепа за изграждането на Коридор 8: "Ние се нуждаем от икономическа свързаност от Драч през Скопие за България". 

Македонският премиер се спря и на горещите въпроси между двете страни. Той заяви, че в учебниците вече не се говори за „българския фашистки окупатор“ и, че македонското общество е осъдило унищожаването на паметника на Каймакчалан, защото това е причинило страдание на българите. 

„Личности от нашата обща история трябва да ни свързват. Кавгите не носят перспектива, а само бедност. Македония и България са искрени приятели и трябва да изграждат това приятелство“, подчерта Заев. 

Той се надява, че никога повече в Република Македония няма да се повтори тази политическа криза, която засегна страната през последните години, когато нямаше свобода, а много невинни хора бяха изпращани в затворите. "Искаме да гледаме в бъдещето напред, а на да се връщаме назад", подчерта Заев. 

Много неща се промениха в Македония през последните месеци, каза той. "Първото нещо – имаме свобода. Човешките права и демокрацията са на първо място. Македония беше страна, която беше скарана с всички съседни страни, а сега вече не е така. Ето, че може да бъде различно", заяви Заев. 

Проектът Скопие 2014 г. е символ на корупцията у нас, каза македонският премиер. Той припомни, че правителството и в момента плаща стотици милиони евро по този проект. „Всички държави изграждат модерни проекти в интерес на обществото, а в Македония се градеше повторно „барок“ по време на тежка финансова криза. Не ми харесват всички тези сгради в този стил“, които изникнаха в Скопие, каза Заев. 

Премиерът взе отношение и за признаването на албанския език като втори официален, което беше едно от исканията на албанското малцинство. „Македония е мултиетническа и мултиезична страна. Признаването на езиците е европейско право. В момента с вас говорим на български и македонски и се разбираме напълно. Езикът е, за да се разберем“, каза македонският премиер, обръщайки се към водещия. 

По отношение на дългогодишния спор с Гърция за името, Заев каза: „ Аз съм политик, който иска да реши проблемът с Гърция за името. Вероятно и двете страни ще трябва да направят компромиси“. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!