Зъб, стоял в челюстите на древна гигантска акула, бе откраднат от обект в Австралия в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство, съобщи БиБиСи.

Зъбът с дължина 8 см изчезнал от място, което не бе огласено, но намиращо се в отдалечен парк в Западна Австралия. Фосилът принадлежал на вида мегалодон - гигантски хищник, за който се смята, че е изчезнал преди 2,6 млн. години. Властите предполагат, че крадци специално са се насочили към този артефакт.

Той бил по-добре запазеният от двата зъба, открити на територията на Нингалу коуст. Персонал в министерството на околната среда в щата Западна Австралия физически прикрил зъба с естествени материали, за да не се забелязва, но крадците изглежда знаели точното му полусекретно местоположение. За разлика от другия зъб, този не бил сред обектите, посещавани от туристи. Цената на фосила, който бил изтръгнат от скалата с помощта на чук или длето, не се знае точно, но се предполага, че е доста висока.

Гигантската акула мегалодон, която ядяла китове, можела да достигне 18 метра дължина и тегло до 100 тона - 30 пъти по-тежка от най-големите днешни бели акули.