Пентагонът извършва анализ на възможните разходи, които ще понесат САЩ в случай на извеждане от Германия на всички дислоцирани там войски или на част от тях в САЩ или Полша. Това съобщи вестник The Washington Post с позоваване на официални лица в САЩ.
 
Според изданието, „това е обичаен анализ, извършван в Пентагона на много ниско равнище, варианти за действие и финансови разходи, които могат да потрябват при по-широко обсъждане на въпросите за присъствието на войските на САЩ в Европа”. От Белия дом уверили редакцията на вестника, че не са поръчвали такъв анализ.
 
„Тръмп обаче по-рано тази година на едно съвещание със свои помощници от Белия дом  и военни съветници проявил интерес към извеждане на войските от Германия, - продължава The Washington Post. – Той казва, че го поразил броят на разположения там контингент от около 35 хил военнослужещи.”
 
Изданието пише, че известието за оценката на Пентагона за предислоцирането „предизвикало тревога у европейските официални лица, които се опитват да разберат действително ли Тръмп възнамерява да предприеме такава крачка или това е само тактическа уловка преди преговорите на предстоящата на 11-12 юли среща на НАТО в Брюксел, където американският президент със сигурност отново ще подложи на критика съюзниците заради недостатъчните разходи за отбрана.
 
Неотдавна Варшава прояви готовност да „похарчи $2 млрд за създаване на своя територия на база за постоянно разполагане там на войски на САЩ”, напомня вестникът. Сега в Европа се намират 60 хил американски военнослужещи.
 
Превод и редакция: БЛИЦ