Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изпаднал в ярост, след като Франция и Германия са обявили броя на руските дипломати, които е трябвало да бъдат експулсирани във връзка с отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. По данни на The Washington Post, Тръмп е инструктирал екипа си „да не поемат водеща роля“ по въпроса с експулсирането на руските дипломати.
Оказва се, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е побеснял, когато е разбрал за плановете да се изгонят 60 руски дипломати (в солидарност с Великобритания по случая Скрипал – бел. ред. ) и е ругал и обиждал помощниците си в Белия Дом за това, че са го заблудили относно мащаба на отговора на собствената му администрация. Това пише американското издание Washington Examiner, като се позовава на информация от други американски медии. 

„Имаше клетви, много ругатни“, е разкрил неназован осведомен източник пред The Washington Post, визирайки ситуацията в деня след обявяването на мярката – 26 март.

Само ден преди това, пише американското издание, Тръмп е бил запознат с предложението за изгонване именно на 60 руски дипломати, докато е бил в имението си във Флорида.

Според изданието, американският президент не е искал да експулсира повече дипломати от общия брой руски посланици, които са щели да бъдат изгонени от страните съюзници от Европа. 

Броят на изгонените от САЩ дипломати горе-долу е трябвало да е равен на общият брой експулсирани дипломати от европейските съюзници в координираното действие за осъждане на руската агресия на чужда земя, както я определя Washington Examiner. „Трябва да изгоним колкото тях. Не трябва да имаме повече. Просто броят трябва да е същият“, е заявил Тръмп на съветниците си, според анонимния цитат.

Впоследствие е станало ясно, че Франция и Германия ще експулсират само по 4 дипломата всяка. Лондон на свой ред изгони 23 руски дипломати. 

Тръмп също е бил ядосан и от разгарящата се медийна кампания, представяща САЩ като страната, заела най-твърда позиция спрямо Русия, в сравнение, например, с Германия и Франция, които изгониха само по четири дипломати. „Не ме интересува общият брой“, е крещял американският държавен глава, според The Washington Post.