В Грузия бе задържан турският гражданин Серкан Куртулуш, който преди време беше заподозрян в участие в убийството на руския пилот Олег Пешков в Сирия през 2015 г, вестник "Хюриет".
Както се знае, Куртулуш имаше ключова роля в престъпна група, която се е намирала в западната част на Турция и е върлувала в най-големите градове на страната включително Анкара, Истанбул и Измир.

Турската полиция извърши преди време голяма операция срещу бандата, в резултат на което бяха задържани 49 души. Куртулуш успя да избяга от полицейските служители и да се покрие в Грузия, след което Анкара изпрати искане до Интерпол.

На 29 юни, след получаване на заповед за арест от Интерпол, грузинската полиция е задържала Куртулуш в Тбилиси. Турската страна се е обърнала към Грузия с молба за екстрадиция на задържания.

Куртулуш беше член на група от 18 души, които се явиха пред турския съд по обвинения в убийството на  Олег Пешков, пилот на руски самолет, свален от турския изтребител F-16 на 24 ноември 2015 г. Според турската страна това беше сторено, защото самолетът нарушил границата. Руските военни отричат този факт.

Командирът на екипажа подполковник Олег Пешков бе убит от терористите след атаката, а навигаторът капитан Константин Мурахтин беше спасен. При проведените операции за издирването на пилотите бе свален и хеликоптер на руските спецчасти, вследствие на което загина морският пехотинец Александър Познич.

Отговорността за убийството на руския пилот бе поето от активиста на турската терористична организация "Сивите вълци" Алпарслан Челик. По-късно той отказа да признае вината си. През май 2017 г. турският съд осъди Челик на пет години затвор за незаконно притежание на оръжие.

Превод: БЛИЦ