Министърът на транспорта и разузнаването на Израел Кац потвърди, че цел на удара на ВВС на Израел през нощта срещу 17 март (петък) бил конвой с оръжие, предназначен за изпращане в Ливан на шиитското движение „Хизбула”, съобщи RT с позоваване на израелски медии.
Четирите изтребителя нахлули през нощта в 2:40 ч откъм Ливан и пресекли цялата територия на Сирия и са атакували площадка в района на Палмира.
 
Медиите тогава съобщиха, че самолетите по време на рейда са обстреляни от ЗРК С-200 на ВВС на Сирия, но Тел Авив опроверга информацията за свален израелски самолет.
 
След това израелската армия съобщи за първото успешно използване на противоракетния комплекс Arrow-3 (Хец-3) в бойни условия против намиращите се в Израел системи за ПВО С-200 съветско производство.
 
„По време на въздушната операция от територията на Сирия са изстреляни няколко зенитни ракети. Една от тях е прехваната” – се казва в съобщението на израелското военно ведомство.
 
Според български военен експерт, е нормално ЗРК С-200 да не се е справил, защото е влязъл на въоръжение преди 50 г. и е морално остарял, а с времето параметрите на горивото и на електрониката на ракетите се променят. След това в СССР/Русия са приети на въоръжение С-300 и С-400, сега е в стадий на напреднала разработка С-500.
 
Русия има в Сирия ЗРК С-300 и С-400, но никога няма да ги задейства срещу Израел с цел да не се усложняват крехките им добри отношения.
 
Превод и редакция: БЛИЦ