Традиционният голям военен парад в чест на победата във Великата Отечествена война се проведе на Червения площад в Москва, съобщават световните агенции. За 72-рата годишнина от края на войната в Европа в руската столица дефилират около 10 000 военни и 114 единици бойна техника. Освен тях трябваше да има и 72 самолета и вертолета, но заради лошото време в Москва организаторите се отказаха от авио компонента.

Снимки може да видите в галерията по-горе*

Той щеше да е с особено голям пропаганден заряд, тъй като повечето от пилотите са ветерани от операцията в Сирия. Те щяха да участват с тежки бомбардировачи Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3, изтребители Су-35С, учебно-бойни Як-130, военнотранспортни самолети, летящи цистерни, вертолети Ми-26 и Ми-8АМТШ, Ми-28Н, Ка-52 и Ми-35М.

Парадът започна с внасянето на Знамето на победата – червеното знаме, развято над Райхстага. Бойната техника пък беше водена от танка герой Т-34.

"Разединението на народите доведе до трагедията на Втората световна война. На първо място беше допусната престъпната идеология на расовото превъзходство, тя даде възможност на нацистите да си присвоят правото да решават съдбата на други народи”, заяви руският президент Владимир Путин.

По думите му няма сила, способна да пороби Русия: „Няма, не е имало и няма да има сила, която да е способна да покори нашия народ”.