Терористите от Ал Кайда, обединени с туркомански банди и групи от Свободната сирийска армия (ССА) вчера, петък, започнали ново мощно настъпление срещу правителствените войски на границата между провинциите Хама и Идлиб. Съобщението е на x-true.info.
Главни мишени на бандите станали отбраната на сирийската армия в Ацхан (северната част на Хама) и в Рабиах (южната част на Идлиб. Първи в атака тръгнали смъртници с „шахидмобили”.
 
Обшита със стоманени листове БМП-1 денонощие по-рано била докарана на фронта в южната част на Идлиб. Повече от 20 часа адската машина чакала своя час и вечерта в петък е изпратена срещу позициите на сирийската армия по време на бой за важното селище Синжар.
 
Младият джихадист обаче не успял да прокара БМП-1 към село Талаб северно от Синджар и бил унищожен от огъня на Tiger Force.
 
За денонощието трима смъртника се взривили в региона. Въпреки това отбраната на армията не била пробита.
 
Значителните жертви на „Ахрар аш-Шам” принудили „Джебхат ан-Нусра” да хвърли свои сили на този фронт.
 
В същото време към мястото на ожесточените боеве за авиобазата Абу Духур от юг приближават значителни сили на сирийската армия и „Хизбула”.
 
Когато двете групировки се съединят, те ще изолират джихадистките банди в източен Идлиб от снабдителните линии с Турция, прогнозира x-true.info.
 
Превод и редакция: БЛИЦ