Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че не вижда каквато и да е възможност за единна миграционна политика на ЕС, едва няколко дни, след като Съюзът стартира правни действия срещу Будапеща за това, че отказа да приема бежанци според оспорвания план за разпределението на бежанци, предаде AFP, цитирана от "Фокус".
„Да се каже, че ще има интегрирана, единна европейска политика… аз имам своите съмнения и не виждам никакъв шанс за това“, заяви Виктор Орбан по време на среща с министър-председателите на Словакия, Чехия, Полша, Белгия, Холандия и Люксембург, провела се във Варшава. „Унгария е открита за преговори, но ние бихме желали да останем реалисти“, добави той. 

Брюксел постави на Варшава и Будапеща краен срок до юни да започнат да приемат бежанци. Орбан посочи, че отказът на правителството му цели запазването на централноевропейската идентичност. „Нека не създаваме европейска миграционна политика – това е унгарската позиция – в резултат на която ние вече няма да сме хората, които сме в момента“, посочи той. „Бихме желали да се запазим, каквито сме днес“, убеден е Орбан.