Над 10 хиляди сирийски бунтовници в провинциите Хама, Хомс и Идлиб са готови за преговори за съвместна борба против групировката „Джебхат ан-Нусра” (Ал Кайда), заявил за РИА Новости лидерът на Националния съвет по въпросите на мира и примирието в Сирия шейх Салех Наими.
Според него, те са готови да се борят с терористите в случай на „пряка поддръжка” от Русия, защото тя била признат международен играч и играе важна роля в сирийската криза.
 
Наими изразил желанието на Съвета колкото се може по-скоро да бъде проведена среща в Анкара между въоръжената опозиция и руската страна, на която те ще заявят, че са „за”. Бунтовниците дори били готови да участват в освобождението на Дейр ез-Зор.
 
Според Наими, в Анкара преди около две седмици пристигнала група командири от „умерената опозиция”, готови да се срещнат с руския посланик в Турция и военния аташе, за да получат разрешение от руската страна.
 
Над 90% от бунтовниците искали войната да приключи и да се завърнат към мирен живот, като получат амнистия, но още се бояли и не се доверяват.
 
Националният съвет по въпросите на мира и примирието не е държавна структура, състояща се от представители на арабските племена и се явява посредник между сирийското правителство и главатарите на бунтовниците.
 
Превод и редакция: БЛИЦ