В Русия считат изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу за отказа от закупуване на С-400 като опит да се окаже натиск. Според „Известия”, подобни думи по никакъв начин не поставят под съмнение сделката с Анкара.
Отбелязва се, че подобни решения не се вземат от външнополитическото ведомство, затова изявленията на Чавушоглу са своеобразен натиск от страна на Анкара да изнуди Москва да произвеждат комплексите съвместно.
 
Председателят на комитета към Съвета на Федерацията по международните работи Константин Косачев счита, че Москва не трябва да се поддава на подобни изказвания от турска страна.
 
„Това не трябва да повлиява на позицията на руските преговарящи, тъй като отстъпките под такъв род публичен натиск означава да се създаде прецедент, от който ще започнат да се ползват и други контрагенти” - коментирал ситуацията Косачев.
 
Според друг високопоставен руски държавен чиновник Франц Клинцевич, ключови технологии в производството не могат да бъдат предоставени на страна, която е член на НАТО.
 
Превод и редакция: БЛИЦ