Градската управа на италианската столица Рим анонсира, че ще проведе ускорена кампания за унищожението на комарите в града, след като в района имаше няколко случая, в които се появиха подозрения за заразяване с вируса Чикунгуня, пренасян от насекомите, предаде AFP, цитирана от "Фокус"
Министърът на здравеопазването на Италия Беатрис Лоренсин разкритикува хода, като прекалено закъснял и изрази мнение, че вируса може да се е разпространил след преливане на заразена кръв, получена чрез дарения. Тя препоръча даренията да бъдат спрени временно, докато се изясни причината за появата на вируса.

Градският съвет излезе със съобщение по случая, като препоръча дезинфекция на някои части от града и други мерки, „в градските райони, където са регистрирани клинични случаи (на Чикунгуня)“.

Вирусът е идентифициран за първи път в Танзания през 1952 година и представлява арбовирусна инфекция, при която заразеният получава внезапна треска (температура до 40°C), често съпроводена с болки в ставите в резултат на възникналия артрит. Съпровожда се и с болки в мускулите, главоболие и угнетеност. Болките в ставите са много силни и обикновено преминават за няколко дена до седмица. Инфекцията се пренася от два вида комари.