Усилването на влиянието на Русия в Сърбия е повод за сериозно безпокойство и загриженост на ЕС. В това е уверен шефът на европарламентарния Комитет по външна политика немският политик Дейвид Макалистер. В интервю за Die Welt той подкрепил своята гледна точка с разсъждения за сръбския вектор на руската политика.
Според Макалистер, Москва се „опитва да окаже мащабно влияние на медиите, на част от политиците и на гражданското общество в Сърбия”. Той се жалва, че в сръбската държава Русия е възприемана като голям съюзник и с това той не иска да се примири.
 
Като алтернатива и „противоотрова” той предлага Евросъюзът решително да се въвлече в сръбската политика и в живота на обществото. Смисълът е ясен: искат да лишат Москва от традиционните зони на влияние и съюзнически отношения с исторически, културно и религиозно близки държави. При това напълно.
 
Сърбия от 2012 г. официален кандидат за членство в Евросъюза. Част от политическия елит е готов да пожертва много заради това „жадувано” членство, обаче позицията на официален Белград е неизменна – извънблоков статут не присъединяване към санкциите спрямо Русия и съюзнически отношения с Москва.
 
Дейвид Макалистер е прав, че Балканите са регион с повишена взривоопасност и че там са възможни в резултат на безотговорни действия да избухнат с нова сила конфликти, отдавна считани за погребани. Само че от 100 г. тук конфликтите никога не възникват сами, а са подклаждани отвън.
 
Превод и редакция: БЛИЦ