За обединение в унгарския обществен живот явно е необходим украински закон, който да нарушава правата на унгарското малцинство в Украйна, коментира новоприетия в Украйна образователен закон, ограничаващ обучението на роден език на представителите на малцинствата, пише унгарският ежедневник Nepszava, цитиран от "Фокус"
"Украйна ще продължи да се гарантира използването на майчиния език на малцинствата, живеещи в страната", съобщи украинският външен министър Павло Климкин в понеделник като коментар за протестите, предизвикани от новия закон за образованието. Според общото мнение, правилото е прието главно срещу руското малцинство в страната, но "съпътстващи жертви" стават етническите унгарци, обитаващи Закарпатската област на Украйна. Според закона, приет миналия четвъртък, след тригодишен преходен период украинският език ще се използва в началното училище до пети клас задължително за всички украински граждани, включително за представителите на националните малцинства.

"Решението на украинските депутати е в рязък контраст с разпоредбите на Конституцията на страната, на редица международни споразумения, сред които и Украинско-унгарския основен договор за добросъседство от 1993 г. ", подчерта Михай Тот - специалист по конституционно право и почетен председател на партия Демократичен алианс на унгарците в Украйна. 

"Според членовете на договора между Унгария и Украйна се установява постоянно уважение и се гарантира, че национални малцинства имат право да получават образование на родния си език на всички равнища", добави той. 

Съвместното всичките политически движения в Унгария изразиха протест срещу случващото се в Украйна. От опозиционните партии подчертаха, че по въпросите, свързани със сънародниците в Закарпатска област, трябва да се действа по еднакъв начин. В понеделник, поне временно, се осъществи неочаквано национално единство. Унгарските парламентарни партии съвместно призоваха украинския президент Петро Порошенко да не подписва закона, а да го върне обратно на парламента. 

"Това е един антиевропейски, нарушаващ основните права на човека и правата на малцинствата закон, който може да доведе до по-нататъшна нестабилност в Украйна", смята Жолт Немет от управляващата партия "ФИДЕС". Новият закон засяга всичките малцинствата в Украйна, включително българското, румънското и полското.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че "Украйна е забила нож в гърба на Унгария" и посочи, че правителството ще се обърне към ОССЕ и ООН заради украинския закон за образованието. Той, както и министър-председателят Виктор Орбан също се свързаха с Ласло Брензович - председател на общността на унгарците в Украйна .